Helmond, zwembad De Braak

Het nieuwe zwembad vormt een onderdeel van het project sport- en beleefcampus De Braak. Het complex is voorzien van een unieke en typerende gevel met verticale accenten die gevormd worden door de vinnen en kozijnen. Achter deze gevel bevinden zich de baden, die verticaal opgetild zijn en daarmee ruimte bieden aan de technische installaties op het maaiveld. Onder het entreegebied is daardoor ruimte voor een mogelijke uitbreiding in de toekomst. Ook biedt het groendak de mogelijkheid voor een toekomstige functie. Het gebouw heeft een alzijdige uitstraling en is rondom deels voorzien van een groen talud dat vloeiend doorloopt tot aan de eerste verdieping.

De ‘leeflaag’ bevindt zich op de eerste verdieping. Op deze verdieping is de entreezone gesitueerd met de receptie, horeca, multifunctionele ruimte, het kleedgebied en de baden. Het zwembad is voorzien van een 6-banen wedstrijdbad van 25 meter, een 25×15,4m doelgroepenbad en een 100 m2 peuterbad met verschillende speelelementen. Totaal 4.545 m2 BVO, waarvan 870 m2 zwemwater. Het doelgroepenbad heeft een beweegbare duo-bodem over het volledige oppervlak. Ook het wedstrijdbad bevat een beweegbare bodem, alsmede een luie trap en tillift. Hiermee is toegankelijkheid voor alle gebruikers gewaarborgd.

De horeca in het entreegebied heeft volledig zicht op het peuter- en doelgroepenbad.

Klimaat adaptieve maatregelen zijn het groene dak en klimaat adaptieve gevels waaronder het talud.
Daarnaast zal het plan voorzien zijn van uiterst energiezuinige LED verlichting, lucht-water-warmtepompen, WTW en PV panelen op het dak van het wedstrijdbad.
Keuzes voor materialen en grondstoffen zijn eveneens vanuit het “cradle 2 cradle” principe in het proces geïntegreerd. Alle maatregelen samen dragen bij aan een gemiddelde GPR-score van 9!

Project

Helmond, zwembad De Braak

Opdrachtgever

Gemeente Helmond

Architect

FaulknerBrowns Architects – Newcastle upon Tyne UK

15

Foto’s