Haarlem, Garenkokerskade, Mons Aurea

De naam “Mons Aurea” is Latijn voor “gouden berg”.
Het gebouw is één van de belangrijkste voorbeelden van de Bossche School, een architectuurstroming uit de wederopbouw periode.
In 1958 gaf de Gemeente Haarlem opdracht voor een nieuw schoolgebouw. De aangewezen architect was Jan van der Laan die, samen met zijn broer benedictijn Hans van der Laan, de grondlegger was van een nieuwe stroming in de naoorlogse architectuur: de Bossche school.
Het markante schoolgebouw is in 1960 feestelijk geopend en is tot medio 2014 als school in gebruik geweest. Het ontwerp en de elementen van de Bossche School zijn heel goed bewaard gebleven in het gebouw. Daarom is het door het ministerie van OCW als één van de belangrijkste nieuwe rijksmonumenten in de periode 1958 – 1965 bestempeld.

Comfortabel wonen in een jong rijksmonument. Alle 23 koopwoningen en koopappartementen hebben de kwaliteit van nieuwbouw met een moderne indeling en de karakteristieke elementen van toen. Hoge plafonds, een fraai trappenhuis, brede gangen en veel ramen.
Een glazen luchtbrug verbindt het Noord- en Zuidgebouw. Deze structuur was bepalend voor het ontwerp. Elke woning heeft een eigen buitenruimte (loggia, tuin en/of dakterras) en twee appartementen omvatten een extra bijzondere ruimte in de glazen luchtbrug.
Genomineerd voor de Lieven De Key Penning 2018.

Project:
Haarlem, Garenkokerskade, Mons Aurea

Opdrachtgever:
AIVM / Wibaut

Architect:
Slangen Architecten
Joop Slangen

6

Foto’s