Ermelo, Sportcomplex Zanderij

Het complex zal verrijzen op sportpark “De Zanderij”. Deze locatie is gelegen in het zuidwesten van Ermelo, ingesloten tussen de Oude Telgterweg en het spoor en is omringd door groen. Dit nieuw te bouwen sportcomplex huisvest een sporthal met aangrenzende turnhal en een binnenzwembad, totaal ca. 7.575 m2 BVO, waarvan 1.160 m2 zwemwater.
Het multifunctionele sportcomplex is geschikt voor zwemwedstrijden, waterpolo, alsmede (inter)nationale zaalsportwedstrijden zoals rolstoelbasketbal.

De sporthal conform NOC*NSF norm (sportvloer 32×44 meter, vrije hoogte 7 meter) zal bestaan uit drie zaaldelen en één turnhal (32×20 meter, vrije hoogte 11 meter voor trampolinewedstrijden) welke gekoppeld kunnen worden, maar ook afzonderlijke gebruikt kunnen worden.

Daarnaast zullen er 3 separate zwemzalen gerealiseerd worden voor een 6-banen wedstrijdbad van 25 meter, een doelgroepenbad voorzien van een geïntegreerde luie trap en miva-lift en recreatieve voorzieningen met peuterbad, sauna en whirlpool. Om de multifunctionaliteit te vergroten zijn het sportbassin en doelgroepenbad voorzien van een beweegbare bodem.

Compleet met horeca, multifunctionele ruimtes, tribunes voor 100 resp. 150 personen, kantoren en additionele ruimten.

Het nieuwe complex krijgt geen gasaansluiting en een efficiënt gebouwcasco met hoge thermische prestaties en luchtdichtheid.
De verwarming en koeling wordt opgewekt met elektrisch aangedreven warmtepompen waarbij er vergaande oplossingen zijn voor uitwisseling van warmte en koude tussen verschillende functies en installaties. Als in de zomer de sporthal, kantoren en horeca worden gekoeld kan de onttrokken warmte worden hergebruikt voor de verwarming van het zwembad. Daarnaast kan voor de verwarming van het zwembad en het warme tapwater voor de douches de warmte worden teruggewonnen uit de afvalwaterstromen en de restwarmte van de afvoerluchtstroom nadat deze al maximaal is benut voor de toevoerluchtstroom. Samen met efficiënte ledverlichting en zonnepanelen op het dak van de sporthal zal het gebouw worden opgeleverd met een BENG 2 score van 0,0 W/m² (gebouwgebonden energieprestatie EPC = 0) en een BENG 3 score van 100% (gebruik van hernieuwbare energie).

Project:
Ermelo, Sportcomplex Zanderij

Opdrachtgever:
Gemeente Ermelo

Architect:
FaulknerBrowns Architects – Newcastle upon Tyne UK

25

Foto’s